Na het meemaken van een schokkende en ingrijpende ervaring staat je wereld even op zijn kop. De gebeurtenis kan zo ingrijpend zijn geweest dat je vooral bezig bent geweest met overleven in het moment en niet met het verwerken van wat er zojuist eigenlijk gebeurd is, daarvoor was geen tijd.
Het brein wil daarna graag weer orde scheppen in de chaos en wil de herinnering een plekje geven. Dit merk je aan hoe je brein in de dagen erna nare beelden naar boven laat komen, terwijl je dat niet wilt. Dit is heel normaal in de eerste dagen na een ingrijpende gebeurtenis; het brein is de gebeurtenis aan het herkauwen. Het liefst geeft het brein dan een begrijpelijke verklaring waarom de gebeurtenis jou precies op dat moment heeft kunnen overkomen, terwijl je normaal veilig bent. Bij een gezonde verwerking, kan het brein na een aantal dagen concluderen dat de kans op herhaling klein is en dat het weer tot rust mag komen.
Soms raakt dit natuurlijke verwerkingsproces verstoord. Telkens wanneer de nare herinnering omhoog komt, slaat het lichaam alarm alsof het opnieuw in gevaar is. Mensen die dit ervaren kunnen het terugdenken aan de herinnering en al het andere dat ze eraan doet denken daarom steeds meer gaan vermijden terwijl het brein zijn best blijft doen om de herinnering weer naar de oppervlakte te brengen (herbelevingen, nachtmerries). We noemen dit een Posttraumatische Stresstoornis (PTSS). Door de voortdurende vermijding blijft de herinnering onverwerkt. Meer hierover lees je op Posttraumatische stressstoornis | Thuisarts.nl