Behandeling

De basis van mijn behandelingen vormt Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Dit is een veelgebruikte en wetenschappelijk sterk onderbouwde vorm van psychologische behandeling. Deze behandeling gaat ervan uit dat wat je denkt, voelt en doet elkaar beïnvloedt. Wanneer ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden nog steeds een sterk negatieve invloed op het hier en nu blijken te hebben, pas ik EMDR (zie EMDR) of een andere verwerkingsgerichte interventie toe.

Vaak werk ik met elementen uit de schematherapie. Schematherapie is gericht op het herkennen en veranderen van onderliggende denk- en gedragspatronen (schema’s) die vaak in de jeugd zijn ontstaan en als een rode draad door het leven lopen. Door de tijd heen ontwikkelen mensen een bepaalde manier van omgaan met deze schema’s (coping) die problemen kan geven in het hier en nu.

De meeste van mijn behandelingen vallen binnen de Generalistische Basis GGZ (maximaal 11 sessies). Soms kan het zijn dat een probleem complexer is en er Specialistische GGZ zorg nodig is. Afhankelijk van de problematiek zal ik deze specialistische zorg zelf bieden (maximaal 35 sessies per jaar) of u door moeten verwijzen naar een collega die meer passende zorg kan bieden

Binnen mijn praktijk kunt u terecht voor verschillende soorten klachten (zie Voor wie). Ik ben daarnaast gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen (zie Eetproblematiek).

Intake

Bij kennismaking zal informatie over uw rechten en plichten besproken worden en zal het documentnummer van uw identiteitsbewijs gecontroleerd worden. Tijdens de intake die volgt (2 sessies) wordt er besproken waar u precies last van  heeft, wanneer uw klachten zijn ontstaan, hoe het komt dat de klachten blijven bestaan en wat uw hulpvraag is. De belangrijkste informatie wordt vastgelegd in een verslag dat inzichtelijk zal zijn voor u. De intake heeft ook als doel voor u om te bepalen of u verwacht baat te hebben bij de behandeling en voor mij om te onderzoeken of ik de juiste hulp kan bieden.

 

Het kan een goed idee zijn om iemand uit uw directe omgeving mee te nemen naar deze intake zodat deze meer betrokken kan zijn bij uw proces van herstel.

 

Wordt er besloten met behandeling te starten, dan wordt er samen met u een keuze gemaakt in de door u te bereiken doelen, de behandelmethode en het aantal sessies. Dit noemen we het behandelplan. Altijd wordt het opgestelde behandelplan besproken binnen een multidisciplinair overleg van Stichting 1nP (zie 1nP).

 

Wanneer de intakefase afgerond is, zal er, alleen met uw akkoord, een kort intakeverslag naar de verwijzer gestuurd worden (dit is meestal de huisarts).

Behandeling

Tijdens de behandelfase ziet u mij doorgaans eenmaal per week. De inzet van online behandelmodules (e-health) en beveiligd beeldbellen is hierbij mogelijk. Bij de behandeling van trauma of een eetbuistoornis worden bij de start vaak twee sessies per week ingepland.

 

Binnen de behandeling staan voortdurend de bij de start opgestelde doelen centraal. Geboden interventies zijn dan ook vooral gericht op het bereiken van deze doelen. Behandeling is geslaagd wanneer u het idee heeft het heft weer in eigen handen te kunnen nemen en het verdere herstel zonder mij voort te kunnen zetten.

 

Om de voortgang en het resultaat van de behandeling in kaart te brengen, zal er regelmatig worden geëvalueerd, zowel in het gesprek als met een digitale vragenlijst (ROM).

Afronding

In de afrondende fase van de behandeling besteden we aandacht aan terugvalpreventie, zodat u leert omgaan met eventuele terugvallen en u genoeg vertrouwen hebt om zelfstandig weer verder te kunnen. Wanneer u akkoord bent, wordt er een eindverslag naar de verwijzer gestuurd.

 


© 2025, in samenwerking met Pixel Creation. Alle rechten voorbehouden